St Michael’s Hospice Labyrinth

The Labyrinth Builders were commissioned to design and build this labyrinth within a mature garden area. This required significant changes being made to a much loved space. Our background in garden design and construction enabled us to achieve this without detriment to the existing garden. The labyrinth is set in a quiet secluded space linked by stone steps to the main area with its popular central water feature.

The labyrinth is much used by patients, staff and volunteers and the Hospice also plan to use the resource to engage the wider community. Hospice chaplain Andy Edmeads explains "we want to use the Labyrinth as part of a wider education program in End of Life Care. The Hospice will be contacting schools and colleges, clubs, societies and groups throughout North Hampshire together to invite them to use the Labyrinth and to hear about the work of the Hospice. It is our belief and hope that the more informed and acquainted people are with Hospice provision the less likely they are to feel intimidated, should they or those close to them need to access the facilities at a later stage.".

The labyrinth design by Jeff Saward is derived from the archetypal seven circuit classical labyrinth and utilizes bespoke natural sandstone and blue-grey limestone setts to form the pattern. The smooth surface makes the labyrinth accessible to wheelchair users and less able walkers.

This installation at St. Michael's Hospice, North Hampshire was made possible by a direct grant from the Department of Health.

Labyrinth Facts

Design Jeff Saward and Andrew Wiggins
Construction The Labyrinth Builders, November 2010
Style Classical
Circuits 5
Dimensions 8.65m (11.9m including circular surround)
Distance to the centre 84.5m
Materials Natural sandstone setts
Number of paviors 5,700 (excluding surround)

 

 

Mouse over for larger images

St Michael’s Hospice Labyrinth
St Michael’s Hospice Labyrinth

Approaching the labyrinth
Approaching the labyrinth

The labyrinth is constructed  using over five thousand paviors
The labyrinth is constructed using over five thousand paviors

The labyrinth is set in a clear green space
The labyrinth is set in a clear green space

The labyrinth viewed from the garden
The labyrinth viewed from the garden

 
St Michael’s Hospice Labyrinth
Approaching the labyrinth
The labyrinth is constructed  using over five thousand paviors
The labyrinth is set in a clear green space
The labyrinth viewed from the garden