Springfield Hospital Labyrinth

This striking labyrinth was Commissioned by The Department of Spiritual and Pastoral Care at Springfield Hospital a psychiatric hospital run by South West London and St George's Mental Health NHS Trust. The setting provided an opportunity to create sympathetic landscaping which took the form of a banked crescent of planting which partially encloses and 'holds' the labyrinth.

We are grateful for the following comments by Senior Hospital Chaplain Rev. Cathy Wiles "It is hoped that the labyrinth may be helpful in stilling unquiet minds for patients, staff and carers alike. People can be observed using it in very different ways, some have sat in the middle for quite some time, others have walked round it together finding companionship. Some have used it to aid their mindfulness and walked it slowly and meditatively. The labyrinth offers people the opportunity to walk a path of spiritual exploration that is a journey into recovery".

The octagonal design has a very contemporary look but has medieval forebears. A notable eleven circuit example dating from 1495 still exists in the nave of the basilica at St. Quentin in northern France.

Labyrinth Facts

Design Jeff Saward and Andrew Wiggins
Construction The Labyrinth Builders, May 2011
Style Medieval (octagonal rendering)
Circuits 5
Diameter 6.4m (8.25m including surround)
Distance to the centre 60.6m
Materials Clay paviors
Number of tiles 3064

 

 

Mouse over for larger images

The Springfield Hospital labyrinth
The Springfield Hospital labyrinth

The labyrinth is set in an attractive green space
The labyrinth is set in an attractive green space

A child’s eye view from the entrance
A child’s eye view from the entrance

A view from above highlights the geometric form and precision of the installation
A view from above highlights the geometric form
and precision of the installation

 
The Springfield Hospital labyrinth
The labyrinth is set in an attractive green space
A child’s eye view from the entrance
A view from above highlights the geometric form and precision of the installation